Historie
Bron: ‘Annie, de oma van Tromp’ door Peter Böhre in Trompet Magazine 2011-1
- 1890: Pieter Helmer Damsté koopt de boot bij Dossunet als verlovingscadeau voor Annie Jaeger. Ze trouwen op 16 juli 1891.
- 1902: Pieter en Annie verhuizen naar Utrecht.
- 1907: De boot komt bij Viking te liggen.
- 13 maart 1938: Pieter doet de boot over aan zijn zoon Onno. Die roeit samen met zijn vrouw de boot van Viking in Utrecht naar Tromp in Hilversum.
- 1948: Het gezin Onno verhuist naar Amsterdam en neemt de boot mee.
- 1958: De boot verhuist naar Tromp. Daar is hij nog steeds in gebruik.
Annie Damsté-Jaeger
Woensdag 15 april 1896 – Vandaag doopt Annie Damsté-Jager bij Njord – de club waar haar man Pieter Helmer Damsté roeit – een nieuwe racevier, die naar haar genoemd is.
In 2020
De boot is erg origineel en compleet en heeft weinig reparaties ondergaan. Op één plaats in de huid van het achterschip is een scheur gerepareerd door de huid aan de binnenzijde te dubbelen. Beide boorden tonen reparaties bij de bevestigingen van de riggers.
De riggers en de gietijzeren dollen zijn origineel. De tapse lagers in de dollen zijn geruimd om ze weer rond te krijgen en daarvoor zijn de dolpennen vernieuwd met een wat grotere diameter.
De vlonder en rugleuning zijn origineel. Er is ooit een extra vlonder in het voorschip aangelegd waarvoor wat wrangen zijn aangelegd [Een wrang is een dwarsscheepse versterking van het vlak van een schip].
De sliding is ooit verbreed en van een roestvrijstalen spoor voorzien. De oorspronkelijke spoorbreedte is in het emplacement nog aanwezig. Het bankje heeft een modern kunststof rolbankjesframe. Mogelijk is het zitje origineel hoewel van de oorspronkelijke spoorbreedte geen schroefgaten te zien zijn.
Van het bronzen kielbeslag zaten de meeste houtschroeven los. Daarom zijn alle gaten opgeboord en met houten pennen gevuld en van nieuwe bronzen lenskopschroeven voorzien.
De houten riemen zijn origineel of volgens origineel model vervangen. De manchetten zijn van leer met kragen van opgerold leer.