St Ayles skiff


De Schotse vierriems St Ayles skiff grijpt terug op een illustere voorganger. In oktober 2009 is de eerste in de vaart gekomen. Het is een vrij brede, logge roeiboot voor vier boordroeiers met stuur.


Mijnwerkers

Ze zijn voortgekomen uit het idee van de Schot Alec Jordan die bootraces in ere wilde herstellen die mijnwerkers tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw hielden in het kolengebied Fife ten noorden van Edinburgh. Zij bouwden hun boten van het hout dat ze bij de mijnen bij elkaar vonden.


Bouwpakket

Jordan wilde een boot bouwen met een groep mensen en legde zijn idee voor aan het Schotse Visserijmuseum in Anstruther. Jordan wilde een goedkope, stabiele en lichte vierriems boot met stuurman, die eenvoudig te bouwen is als community project. Ontwerper Iain Oughtred koos de vorm van de Fair Isle Skiff.
De boten worden als bouwpakket geleverd door Alec Jordan’s bedrijf Jordan Boats dat nu in Taunton, Cornwall, gevestigd is. 
Het bleek al snel een succes en nu varen er honderden boten van dit type rond, tot in Nederland en Australië.


Promotiefilm van leverancier Alec Jordan uit 2015

De Scottish Coastal Rowing Association is opgericht om wedstrijden in deze boten te faciliteren. Die bond heeft een mooie promotiefolder over de St Ayles skiff gemaakt.

De St Ayles skiff van WSV Woudrichem tijdens de Great River Race, Londen, 2015