Harry Clasper


Kolenroeier

Harry / Henry Clasper (1812-1870) werkte op de Tyne in Newcastle als roeier van kolenschuiten. Later werd hij botenbouwer en roeiprofessional. Hij vervolmaakte niet alleen de outrigger maar was ook een groot vernieuwer in de roeisport


Gladde huid

Hij geldt als een van de eerste bouwers van een boot met een gladde in plaats van een overnaadse huid. Dat was in 1844. Die boot, The Five Brothers, won met de vijf broers Clasper aan boord de Royal Thames Regatta in dat jaar. Die boot had nog een uitwendige kiel aan de gladde huid. In 1854 bouwde de Engelsman Matt Taylor de eerste boot met inwendige kiel.


Zoon John in Londen

Clasper overleed in 1870 in Ouseburn aan de Tyne. Duizenden toeschouwers volgden zijn begrafenis. Op zijn graf werd een standbeeld opgericht. Zijn zoon John Hawks – ‘Jake’ – Clasper (1835-1908) was eveneens botenbouwer, in wat nu de Londense wijk Putney is. Zijn botenhuis staat er nog, het is nu in gebruik als botenhuis van de Westminster School Boat Club. In een artikel in The Strand Magazine van juli 1897 laat hij zien hoe hij de boten bouwt.


In Putney, Londen

Wat

  • Botenbouwer
  • In Newcastle on Tyne
  • Later in Lambeth, Londen
  • Later in Putney, Londen


Advertentie uit een adresboek uit 1861, Newcastle | Bron Discovery Museum Newcastle on Tyne

In Lambeth, Londen