Mark Edwards


Meesterbotenbouwer

Mark Edwards (1954) is de eigenaar van Richmond Bridge Boathouses, gevestigd aan de Thames, een beetje verstopt bij en onder de bogen van Richmond Bridge. Op het eerste gezicht doet het allemaal wat rommelig aan. Langs de kade dobberen tientallen roeiboten in allerlei soorten en maten. Voor de ingang van de loods liggen trossen touw, scheepsonderdelen en houten karkassen. Schijn bedriegt, want in deze werf werkt een van Engelands meest vooraanstaande meester-botenbouwers.


Overnaadse bosbouwer

Als zestienjarige kwam Edwards in 1970 voor het eerst in aanraking met botenbouwers. Aanvankelijk koos hij voor een opleiding in de bosbouw, maar zijn liefde voor de houten boten trok hem terug naar de oever van de Thames. Veel later begreep Edwards, als jongen geadopteerd door een Londense familie en wiens eigen naam Curnow (Cornwall) is, dat hij uit een geslacht van zeevaarders en botenbouwers stamt. In de botenbouw lagen zijn wortels.

Edwards’ specialiteiten zijn naar klassiek model gevormde overnaadse Thames skiffs, Thames wherry’s en zijn eigen ontwerp de Thames skerry: “It’s not a skiff, it’s not a wherry, it’s a skerry.” Ook andere klassieke boten als de punter en de shallop komen van zijn werf.


Staatsiesloepen

Een Thames skiff past maar net in de werkplaats onder de boog van Richmond Bridge. Toch ging Edwards grotere projecten niet uit de weg. Ter ere van het gouden jubileum van Koningin Elisabeth in 2002 ontwierp hij de Jubilant, een door acht riemen geroeide staatsiesloep. Hij bouwde in 2004 twee replica’s van de Oxford-boot in de eerste Boat Race in 1829.
Zijn meesterstuk realiseerde hij in 2011 en 2012: de Gloriana, een 29 meter lange staatsiesloep voor achttien roeiers ter gelegenheid van het diamanten jubileum van de Engelse koningin. Op typisch Engelse wijze relativeert hij dit hoogtepunt: “The wherry is quite a discovery, The Gloriana is just a big version of it.”
Voor zijn bijdragen aan het Engelse culturele erfgoed en de bouw van de koninklijke sloepen ter gelegenheid van de regeringsjubilea werd Edwards in 2013 benoemd tot Member of the Most Excellent Order of the British Empire.


De twee replica’s van de 1829-Oxfordboot onder Hammersmith Bridge

WatDe Jubilant, 2017