Jan Busman BV


Over Busman

In 1968 kocht Jan Busman de bootbouwerij van Van Dijk, voorheen Hes, aan de Delftweg in Overschie, destijds de enige in Nederland. De bouw van de traditionele houten roeiboten was voor hem niet meer winstgevend, hij introduceerde overnaadse gelijmde wherry’s en C-boten van watervast multiplex. Met dat materiaal had hij in Zaandam kennis gemaakt bij zijn leermeester Ricus van de Stadt, die in 1939 in opdracht van Bruynzeel moest laten zien hoe goed hun ‘hechthout’ (Bruynzeel’s merknaam voor watervast multiplex) is. Van de Stadt ontwierp bij die gelegenheid de zeilboot de Valk, een type dat enorm populair werd.

De boten van Busman waren lang en slank en dankzij de multiplex licht van gewicht.

Speciaal voor KZ&RV De Maas in Rotterdam ontwierp hij voor het roeien op de Nieuwe Maas de Maaswherry, een rivier-vier.

Busman was oorspronkelijk gevestigd aan de Delftweg 137 (nu is dat nummer 335), op de hoek van de Schie en de Zweth bij Rotterdam – Overschie.

Eind jaren 1980 vestigde hij zich in een ex-boerderij aan de IJsseldijk Noord 273 in Ouderkerk aan de IJssel. Daar had hij ook een roei-bibliotheek.


Op de HISWA van 1988 was Busman aanwezig met deze wherry | Leidse Courant 27-2-1988

Naar Sneek

In 2001 nam jachtbouwer Lambrechtsen & Meijer in Sneek de werf over. Deze zeilbotenbouwer wilde ook roeiboten gaan bouwen, maar die bleven altijd op het tweede plan. Toen de vennoten in 2004 uit elkaar gingen, begon de jonge werknemer Alex Wiersma, die daar ook stage had gelopen, voor zichzelf en nam alle roeiboten-activiteiten over.

Wat

  • Botenbouwer
  • Van 1968 tot 2001
  • Eerst aan de Schie en Zweth bij Rotterdam
  • Daarna in Ouderkerk aan de IJssel