Rondvaart 1916


Ook voor motorboten

Het Comité voor Wherrywedstrijden organiseert, na de Vijf Provinciën Toer van 1915, in 1916 weer een tocht, nu Rondvaart door Nederland genoemd. Op 32 stations kunnen ploegen een wimpel ophalen, met een maximum van vijftien per boot. De route gaat door een groter deel van Nederland dan in het voorgaande jaar, het aantal deelnemers is ook groter. Er zijn drie categorieën:
– alleen roeien (A),
– roeien en zeilen (B) en
– (aanhang)motorvaartuigen (C).
Hoewel het comité is opgericht om de organisatie van wherrywedstrijden te coördineren, gaat het hier dus om meer dan alleen wherry’s, en benadrukt de organisatie dat het hier geen wedstrijd betreft. Ze regelt wel prijzen voor de mooiste foto’s en reisverslagen.

Ondersteunende bonden, verenigingen en particulieren stellen routebeschrijvingen op, die gebundeld in een toerboek aan alle deelnemers worden gestuurd. De ANWB publiceerde een nieuwe serie reiswijzers van met name weinig bekende vaarwateren. Een bijkomend voordeel van deze Rondvaart is dus dat voor de kleinwatersport nieuwe gebieden worden ontsloten.


61 finishers

In categorie A halen 21 ploegen alle vijftien wimpels binnen, waarvan één deelnemer in een skiff. Ook een damesploeg haalt de krant. In categorie B halen 23 deelnemers alle wimpels op, in C zijn dat er 17. De grotere inschrijving heeft niet geleid tot meer voltooide tochten, de oorzaak daarvan is dat heel wat fitte mannen in de zomer zijn opgeroepen voor het leger.
De uitslag is hier te vinden.


Tekst Bart Schraag


Enkhuizen
Apeldoorns Kanaal
Sluis in Dieren
Wijk bij Duurstede
Amsterdam