Lyceum Roeivereniging


Het eerste lyceum

LRV was in de jaren zeventig een kleine schoolroeivereniging met 20 à 30 leden waarvan er veel nooit kwamen. De hoogtijdagen waren achter de rug. De club was opgericht in 1913, een paar jaar nadat Het Nederlandsch Lyceum als eerste lyceum van Nederland was opgericht.

De roeiclub was in Leidschendam, op het terrein van een kleine werf van de oude heer Meijer. Om bij het clubgebouwtje te komen moest je langs zijn woonhuis.
LRV bestond uit een grote houten botenloods met achterin een kleine gemeenschapsruimte met barretje waar je af en toe wat te drinken of te snoepen kon kopen. Er waren twee kleine kleedkamers, een voor de jongens en een voor de meisjes.
Het was gezellig bij LRV, je ontmoette niet alleen oudere jongens van school, maar ook meisjes.

Ik kwam er wel graag en veel en heb er vier jaar opgezeten. Als ik erop terugkijk, een idylle aan de Vliet.


50 jaar

In 1963 bestond de LRV vijftig jaar. Dat werd gevierd met onder meer de doop van een nieuwe overnaadse twee-met, een ludieke waterhockeywedstrijd tussen LRV en de hockeyers van de Haagsche Lyceum Club en ‘s avonds feest in het botenhuis en op het vlot. Tijdens het diner voorafgaand aan het feest zijn Henk van Loon (oud-voorzitter) en Anja de Liema (oud-secretaris) tot erelid benoemd.


Meisjes-vier omstreeks 1958 met Anja de Liema (slag), Lilly van Leeuwen, Titia Lely en Julian Kramer (boeg). Stuurvrouw Eliane Jans(s)en staat niet op de foto | Bron: Michiel van Loon

Bron

Alle informatie en beeldmateriaal komt van de website De jongenskamer van Dirkjan Vos, die daar toestemming voor heeft gegeven.
Hij haalt daar herinneringen op, en hij heeft daar ook reacties van anderen in verwerkt.

Wat

  • Schoolroeivereniging van Het Nederlands Lyceum
  • In Den Haag
  • Opgericht 1913
  • Opgeheven ca. 1980

Bron dejongenskamer.nl

De botenloods van LRV | Bron dejongenskamer.nl