Een begrip in Delfzijl
Op 23 mei 1814 is Delfzijl bevrijd van de Franse overheersing. Dat was tussen Hemelvaartsdag (21 mei) en Pinksteren (31 mei). De vijftigste verjaardag van die bevrijding werd op 23 mei 1864, Pinksteren, gevierd met feest met een ‘roei- en zeilpartij’, zoals uit het knipsel blijkt.
Vijfde keer, 1881
Het knipsel uit 1881 gaat over de vijfde jaarlijkse wedstrijden van Neptunus. Neptunus organiseert de Pinksterfeesten sinds 1877. Ze waren een voortzetting en uitbreiding van de al eerder bestaande Pinksterkermis, en op zin minst eenmaal, in 1864, waren er al zeil- en roeiwedstrijden gehouden met Pinksteren.
De Pinksterfeesten omvatten onder Neptunus een kermis, een optocht, een feest in een feesttent, en zeil- en roeiwedstrijden op de Eems. Het roeien was vooral tussen bijboten van grotere schepen, sloepen en vletten dus.
Later werd ook vuurwerk een vast onderdeel van de feesten.
‘Aan de wedstrijden op de Eems werd in deze jaren [rond 1900] nog steeds door beroepsvaarders deelgenomen, waaronder de sloepen en bemanningen van schepen die toevallig in de haven lagen.’
Neptunus was dus geen roeivereniging. Ze had geen boten en geen leden die de roeisport beoefenden. Het was een vereniging die de Pinksterfeesten met daarbij enig roeien met wedstrijdelement organiseerde, in roei-jargon een ‘wedstrijdgevende’ vereniging, en dat in heel bescheiden mate.
1936: Aegir organiseert een roeiwedstrijd
In 1936 maakten voor het eerst roeiwedstrijden onderdeel uit van de Pinksterfeesten. De wedstrijd werd georganiseerd door Aegir, niet door Neptunus.
Oprichting van een zeil- en een roeivereniging
Een deel van de leden vond één wedstrijd per jaar maar niks.
- In 1954 werd de Zeilvereniging Neptunus opgericht,
- en op 8 april 1967 nam de Roeivereniging Neptunus hun eigen clubhuis in gebruik.
De moedervereniging ging verder met haar core business: Pinksterfeesten organiseren.
Vijftig jaar bevrijd: de eerste keer?
Informatie gedeeltelijk ontleend aan Hans Beukema: ‘Te loevert en te lij, 120 jaar KZ&RV Neptunus’