Ralph Bird


Miss Ann

Ralph Bird – die niet kon zwemmen – wilde rond 1980 graag weer gigs zien racen in de wateren bij zijn woning in Carnon Mine bij Devoran aan de zuidkust van Cornwall.

Zijn grootvader was zijn leermeester. Op zijn zestiende bouwde Ralph zijn eerste boot, de vijftien voets racing skiff Miss Ann.

Ralph Bird in zijn eerste zelf gebouwde boot

Initiator

Hij vond de drie gigs Newquay, Dove en Treffry die in Newquay, waar de roeivereniging sliep, lagen weg te rotten.

In 1981 organiseerde hij voor het eerst na de oorlog een gig-race. Dat was op de River Fal, Cornwall, die bij Falmouth in Het Kanaal mondt. Hij leende de drie gigs van Newquay Rowig Club. Daarmee was de Ralph Bird River Race geboren.

In december 1986 besloot hij, in zijn huis in Carnon Mine, samen met vertegenwoordigers van vier verenigingen dat voor een eerlijke wedstrijd alle gigs gelijke specificaties zouden moeten hebben.
Een maand later kwamen ze in het Royal Hotel, Truro, weer samen. Ze namen de specificaties van Bird, die ze op de Treffry baseerde, daarvoor over.
Tegelijk richtten ze de Cornish Pilot Gig Association op.


In 1990 bouwde hij zijn eerste Cornish pilot gig

Uit de Daily Telegraph

Leraar

Ralph Bird gaf ook botenbouwles op de Falmouth Marine School en was betrokken bij restauratieprojecten van het National Maritime Museum Cornwall.


29 gigs

Bird bouwde 27 zesriems en 2 vierriems Cornish pilot gigs. De laatste kreeg zijn naam.

6 oktober 2007: Bird gaat met pensioen. Alle door Bird gebouwde gigs bij elkaar

Wie


Bronnen


Kernow

Zijn zoon Patrick zet zijn werk voort aan de Thames tegenover Kew Gardens in Londen onder de naam Kernow Boats – Kernow = Cornwall in het Cornish.