Romeinse vondsten in Nederland


Zwammerdam, De Meern en Woerden

In Nederland zijn op verschillende plaatsen boten uit de Romeinse tijd gevonden, namelijk bij Zwammerdam, De Meern en Woerden. De boten zijn genoemd naar hun vindplaats en vervolgens genummerd. Er waren kleine vaartuigen voor lokaal gebruik, zoals boomstamboten, en grotere, waarschijnlijk vrachtboten. Aanvankelijk nam men aan dat die boten slechts voor eenmalig gebruik dienden. Ze werden ergens aan de Rijn in elkaar gezet, gevuld met bouwmaterialen voor de Romeinse forten of met graan. Ze voeren de rivier af en werden in Nederland uitgeladen en uit elkaar gehaald. Het hout werd verhandeld.


De Meern 1, Castellum Hoge Woerd, Leidsche Rijn | Foto Roei!

De Meern 1

De boot De Meern 1 bleek echter gebouwd van eiken uit Nederland, en zo’n vijftig jaar in gebruik geweest te zijn. De geconserveerde boot is fraai tentoongesteld in Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn.


Woerden 7 in parkeergarage Castellum in Woerden, de vindplaats| Foto Roei!

Woerden 7

Ook de Romeinse vrachtboot Woerden 7 bleek in Nederland te zijn gebouwd. Het is een dertig meter lange en ruim vier meter brede eikenhouten platbodem. Bijzonder aan deze boot is dat hij niet alleen werd gezeild en gejaagd, maar ook zesendertig roeiplaatsen heeft. De restanten van deze boot zijn geconserveerd en te zien in de parkeergarage Castellum in Woerden.
De Zwammerdam 6 lijkt een kleiner zusje te zijn van de Woerden 7, daarom denkt men dat er in Nederland een werf was.


Geen relatie

De ‘Romeinse’ boten hebben geen relatie met het onderwerp van dit museum, de noordwesteuropese roeiboot. Het wordt wel gedacht dat de Romeinen het zeilen naar onze streken hebben gebracht, maar ook dat is niet zeker.