Skuldelev-schepen


Vijf overnaadse zeil/roei Vikingschepen met verschillende functies en gebouwd in verschillende regio’s.

Bij Roskilde, Denemarken

In het Vikingeskibsmuseet in het Deense Roskilde zijn de vijf ‘Skuldelev-schepen’ te zien. Ze zijn in 1962 bij de plaats Skuldelev geborgen, vijftien kilometer noordelijk van het museum. Ze zijn daar rond het jaar 1070 uit defensieve overwegingen afgezonken om de vaarweg naar Roskilde, destijds de belangrijkste stad van de regio, grotendeels af te sluiten.


Skuldelev 1

Skuldelev 1 is een vrachtschip, rond het jaar 1030 gebouwd bij de Sognefjord in Noorwegen. Het was een zeilboot, met een zeil van 90 m2, met enkele roeiplaatsen en een bemanning van zes tot acht personen. De planken zijn van naaldbomen.
Het museum heeft een reconstructie gebouwd met de naam Ottar.

Skuldelev 1 (vooraan) in het museum. Lengte 15,84 | breedte 4,80 | diepgang 1 meter | waterverplaatsing 20 ton.

Skuldelev 2

De Skuldelev 2 is 29 meter lang en 3,70 meter breed, dat betekent dat het een slank schip was, bedoeld voor snelle troepenverplaatsingen.
Het eikenhouten schip had zestig roeiplaatsen en een zeil van 112 m2. Het was gebouwd als zeilschip dat ook geroeid kon worden. Het kon onder zeil naar schatting een snelheid halen van zeventien knopen, ruim dertig kilometer per uur. Het schip is in 1042 in Dublin gebouwd is. Men heeft zelfs kunnen achterhalen dat de eiken daar in mei of juni van dat jaar geveld zijn bij Dublin en Waterford.

Rechts Skuldelev 2 in het museum. Lengte 30 | breedte 3,80 | diepgang 1 meter | waterverplaatsing 26 ton.

Reconstructie

Het museum bouwt reconstructies van de schepen.
Een reconstructie van Skuldelev 2, de Havhingsten fra Glendalough / Sea Stallion of Glendalough, is in 2007 naar Dublin gezeild en het volgende jaar terug, en maakt nog steeds ieder jaar tochten.
De Skuldelev 2 was het soort schip waar vele kustvolkeren met groten vreze naar uitgezien hebben. De reconstructies zijn een attractie voor de bezoekers van het Vikingeskibsmuseet.

1962

De vijf schepen lagen onder water. Voor de berging heeft men damwanden geslagen en het ontstane eilandje drooggemalen.

De blootlegging in 1962

Nog drie

  • Skuldelev 3 is een 14 meter lang vrachtschip voor de kustwateren met 5 roeiplaatsen. Rond 1040 gebouwd aan de Sognefjord, Noorwegen.
  • Skuldelev 5 is een kleinere versie van de 2. Het is 17,30 meter lang en heeft 26 roeiplaatsen. Rond 1030 gebouwd in Denemarken.
  • Skuldelev 6 is een vissersboot van 11 meter met 14 roeiplaatsen. Rond 1030 gebouwd in Denemarken.

Skuldelev 3

Skuldelev 1

Skuldelev 2 | Foto’s Roei! 2017