Westminster en Eton


Eton verslaat Westminster bij Staines Bridge op 12 mei 1836, afbeelding van een litho van A. Picken in The Eton book of the river, 1934 | Kleurenversie is hier te zien

De Engelse elitaire public schools Westminster School in Londen en Eton College in Windsor zijn belangrijk geweest in de ontwikkeling van het roeien als wedstrijdsport op glad water.


Westminster School

Van Westminster School is de oudst bekende boot de Fly, een zes die in 1813 in gebruik was. Ook de tweede boot, Defiance, was een zes. Op 1 juli 1820 werd de eerste acht in gebruik genomen, de Victory. In 1843 meldt Westminster voor de laatste keer het gebruik van een zes.


Eton College

Eton bouwde deels zijn eigen boten, ook de achten en het vlaggenschip, de Monarch met tien roeiplaatsen. In 1811 had de school een tien, drie achten en twee zessen in gebruik.

De school had en heeft zelfs zijn eigen boottypen. De roeiers zijn bij de start van het eerste schooljaar nog niet zo lang, ze moeten beginnen in kleine boten. Vandaar dat Eton grote aantallen kleine roeiboten heeft gebouwd. Twee van die eigen typen zijn de Whiff, een brede skiff, en de Perfect(ion), een tweezonder met de lijnen van de Thames wherry. Het waren allebei overnaadse open boten met outriggers. In 1934 had Eton School 786 boten. Het lijstje staat hiernaast.


Botenbouwer in Windsor | Uit The Eton book of the river

Procession of boats

In Eton vindt sinds 1834 elk jaar de Procession of boats plaats, een grote publiekstrekker. De scholieren van Eton College roeien op of omstreeks de verjaardag van hun beschermheer koning George III (1738-1820) te zijner eer een rondje over de Thames. De Monarch en alle achten  zijn dan op het water. De roeiers zijn gekleed in marine-achtige kleding en met bloemen versierde hoeden, en moeten bij de passage van Eton College allemaal rechtop in de boot staan, de stuurman ook, met de riem verticaal in de handen. Dat gaat wel eens mis.

Procession of boats, 17 juni 2017 | Foto Tim Koch

In Falmouth

De vierde Monarch is na honderd jaar dienst in 1990 buiten gebruik gesteld en is nu te zien in het maritiem museum in Falmouth, Cornwall.

Westminster School Boat Club in de voormalige werkplaats van botenbouwer Clasper in Putney, Londen | Foto Roei!, 2015

De vloot van Eton in 1934 | Bron The Eton book of the river


De 10+ Monarch in National Maritime Museum Cornwall | Foto Roei!, 2016