Janus Ooms, eigenaar van café De Sportbar in de Amsterdamse Warmoesstraat, en roeier van het Amsterdamse Neptunus, won op 7 juli 1892 als eerste niet-Brit de Diamond Challenge Sculls – het hoofdnummer, de skiff – in Henley. Hij werd daarop met groot vertoon in Amsterdam ontvangen. De voorzitter van zijn club schonk hem ‘een gouden sieraad met twee skulls’, zoals de krant foutief schreef (zie hiernaast), het kleinood dat later de ‘Gouden Riem’ genoemd werd. Er zitten drie oogjes aan, omdat Ooms in de skiff Nederlands kampioen was, Frans kampioen, en de Diamond Challenge Sculls had gewonnen.
Na Ooms won in 1921 ook Frits Eijken (Laga, Viking) de Diamond Challenge Sculls. Daarop droeg Ooms de Gouden Riem over aan Eijken.
Bert Gunther (De Amstel) was in 1929 de volgende Nederlander die de Diamond Challenge Sculls won. Eijken overhandigde hem de Gouden Riem met onder meer de woorden ‘Mag het traditie worden dat elke Hollandse winnaar van de Diamond Sculls deze gouden riem aan zijn opvolger overdraagt’.
Daarna was het wachten tot het olympisch goud van Jan Wienese (De Amstel) in 1968. Bert Gunther was tijdens die Spelen overleden, daarom overhandigde Eijken de riem aan Wienese.
Bij Wienese werd de riem uit de kluis gestolen, maar de riem werd wonderwel terugbezorgd door de politie. Wienese droeg de Gouden Riem in 1989 over aan Frans Göbel (De Hoop) toen die wereldkampioen was geworden. Dat herhaalde Göbel het jaar daarna.
Wienese richtte op 16 november 1989 de Stichting De Gouden Riem van 1892 op. Het bestuur daarvan, met daarin ook Frans Göbel en Rob Muda, bepaalt sindsdien aan wie de riem wordt overgedragen. Korte tijd later sprak NRC met Wienese en Göbel.
In 2005 werd lichte roeister Marit van Eupen (Euros) wereldkampioen en de volgende houdster van de Gouden Riem.
Op 7 januari 2024 droeg Van Eupen de Gouden Riem over Karolien Florijn.
De Gouden Riem
Uitreiking aan Ooms
De verslaggever hierboven had wellicht de originele Diamond Challenge Sculls gezien en in gedachten, toen hij zijn stukje tikte. Want de Gouden Riem is echt één riem en dus niet ‘een gouden sieraad met twee skulls’.
Ooms aan Eijken
Eijken aan Gunther
Wienese na Gunther
Wienese aan Göbel
Göbel aan Van Eupen
2024
Karolien Florijn
2006
Marit van Eupen
1989
Frans Göbel
1968
Jan Wienese
1929
Bert Gunther
1921
Frits Eijken
1892
Janus Ooms