Doggett’s Coat and Badge


De oudste wedstrijd

Waar mensen zijn, zijn wedstrijden. In de zware Thames wherry’s werden vanzelfsprekend ook roeiwedstrijden gehouden. In Londen wordt nog elk jaar geroeid om Doggett’s Coat and Badge. De wedstrijd is genoemd naar Thomas Doggett, een vermogende acteur die met deze wedstrijd de troonsbestijging van koning George I wilde eren. De wedstrijd wordt sinds 1715 elk jaar gehouden en is daarmee de oudste nog steeds geroeide wedstrijd ter wereld – de wedstrijd is nog ouder, hij bestond zeker al vijftig jaar maar was nog geen jaarlijkse happening. Watermen roeiden de wedstrijd over 7,5 kilometer, ofwel four miles and seven furlongs, in hun eigen Thames wherry terwijl de toeschouwers gokten wie er zou winnen.


Documentaire

Deze 35 minuten durende documentaire vertelt het verhaal van Doggett’s aan het hand van de editie van 2018.

Bron thamesfestivaltrust.org

Eerdere wedstrijden

Vaak wordt 1715 zo’n beetje gezien als het jaar waarin het wedstrijdroeien begonnen is. Maar wedstrijden waren er al veel eerder. Op zaterdag 18 mei 1661 noteert het parlementslid Samuel Pepys (1633-1703) in zijn dagboek dat hij getuige was van een ‘wager’, een snelheidswedstrijd tussen Watermen waarbij je kon wedden op de winnaar. Het werd een puinhoop, de roeiers speelden vals, de wedstrijd viel in het water. Uit zijn tekst blijkt ook dat dit niet de eerste roeiwedstrijd was.

De Watermen waren excellente roeiers, oersterk en uiterst vaardig met de riemen. Maar omdat ze zulke sterke roeiers waren en omdat Engeland een land was van standen en klassen, mochten ze pas in 1964 uitkomen in sportroeiwedstrijden. Tegenwoordig roeien de deelnemers van ‘Doggett’s’ in moderne single sculls, bij ons skiffs genoemd.

De rode coat en de zilveren badge van de watermen | Foto Tim Koch

St John’s Church in Eltham, Zuid-Londen