De Gouden Riem


Janus Ooms, eigenaar van café De Sportbar in de Amsterdamse Warmoesstraat, en roeier van het Amsterdamse Neptunus, won op 7 juli 1892 als eerste niet-Brit de Diamond Challenge Sculls – het hoofdnummer, de skiff – in Henley. Hij werd daarop met groot vertoon in Amsterdam ontvangen. De voorzitter van zijn club schonk hem ‘een gouden sieraad met twee skulls’, zoals de krant foutief schreef (zie hiernaast), het kleinood dat later de ‘Gouden Riem’ genoemd werd. Er zitten drie oogjes aan, omdat Ooms in de skiff Nederlands kampioen was, Frans kampioen, en de Diamond Challenge Sculls had gewonnen.

De enige foto van de winnende race van Ooms in Henley
Het nieuws van den dag, 9 juli 1892 | Bron delpher.nl

Na Ooms won in 1921 ook Frits Eijken (Laga, Viking) de Diamond Challenge Sculls. Daarop droeg Ooms de Gouden Riem over aan Eijken.

Eijken tijdens Henley | Ons Element, 14 juli 1921 | Bron delpher.nl

Bert Gunther (De Amstel) was in 1929 de volgende Nederlander die de Diamond Challenge Sculls won. Eijken overhandigde hem de Gouden Riem met onder meer de woorden ‘Mag het traditie worden dat elke Hollandse winnaar van de Diamond Sculls deze gouden riem aan zijn opvolger overdraagt’.

Het Volk, 9 juli 1929 | Bron delpher.nl

Daarna was het wachten tot het olympisch goud van Jan Wienese (De Amstel) in 1968. Bert Gunther was tijdens die Spelen overleden, daarom overhandigde Eijken de riem aan Wienese.

Winnaar Wienese krijgt felicitaties van Meissner na de olympische finale

Bij Wienese werd de riem uit de kluis gestolen, maar de riem werd wonderwel terugbezorgd door de politie. Wienese droeg de Gouden Riem in 1989 over aan Frans Göbel (De Hoop) toen die wereldkampioen was geworden. Dat herhaalde Göbel het jaar daarna.

‘De Telegraaf, 6 december 1989 | Bron delpher.nl

Wienese richtte op 16 november 1989 de Stichting De Gouden Riem van 1892 op. Het bestuur daarvan, met daarin ook Frans Göbel en Rob Muda, bepaalt sindsdien aan wie de riem wordt overgedragen. Korte tijd later sprak NRC met Wienese en Göbel.

In 2005 werd lichte roeister Marit van Eupen (Euros) wereldkampioen en de volgende houdster van de Gouden Riem.

Van Eupen met de Gouden Riem | Bondsblad ‘Roeien’, maart 2006

Op 7 januari 2024 droeg Van Eupen de Gouden Riem over Karolien Florijn.

De Gouden Riem

De riem (het is er één, niet twee zoals Neptunus-voorzitter Tol bij de uitreiking in 1892 zei) is 13,5 centimeter lang, van 18 karaats goud.

Uitreiking aan Ooms

Het Nieuws van de Dag, 14 juli 1892 | Bron delpher.nl

De verslaggever hierboven had wellicht de originele Diamond Challenge Sculls gezien en in gedachten, toen hij zijn stukje tikte. Want de Gouden Riem is echt één riem en dus niet ‘een gouden sieraad met twee skulls’.

De originele Diamond Challenge Sculls

Ooms aan Eijken

Ons element, 14 juli 1921
De Telegraaf, 9 juli 1929 | Bron delpher.nl

Eijken aan Gunther

De Watersport 30 november 1929 | Bron delpher.nl

Wienese na Gunther

Het Parool, 2 november 1968 | Bron delpher.nl

Wienese aan Göbel

De Telegraaf, 6 december 1989 | Bron delpher.nl

Göbel aan Van Eupen


2024
Karolien Florijn

2006
Marit van Eupen

1989
Frans Göbel