1916 Nationale Olympische Spelen Amsterdam


Goud voor Nautilus

Berlijn was – of all places – was aangewezen om de Olympische Zomerspelen van 1916 te organiseren. De Eerste Wereldoorlog leek de spelen aanvankelijk niet in de weg te staan omdat men dacht dat de oorlog niet lang zou duren. Het liep anders en het IOC besliste pas in mei 1915 om de spelen niet door te laten gaan.

Maar het op 11 september 1912 op initiatief van Frits van Tuyll van Serooskerken opgerichte Nederlands Olympisch Comité besloot eind 1915 om toch Olympische Spelen te organiseren: de Nationale Olympische Spelen te Amsterdam. Doel was promotie voor de sport. Voorzitter van het erecomité was Prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina.

De spelen begonnen op 31 augustus 1916. Niet alle wedstrijden konden binnen een kleine week en in het Amsterdamse stadion gehouden worden. Daarom merkten de organisatoren andere sportevenementen aan als behorende tot de Olympische Spelen. Zo werd de ‘Koninklijke’ die op 24 en 25 juni op de Amstel gevaren was, als olympisch betiteld. Een verslag daarvan staat op pagina 11 van het Officieel programma.

Deze twee kilometer lange race kende twee nummers: Oude Vier en Oude Acht. In beide nummers versloeg het Rotterdamse Nautilus de ploegen van Nereus Amsterdam.
De Nautilus Oude Vier bestond uit W. Bekker, H. de Bij, K. Lutz, W. Grootenhuis en J. Kalkman (stuur).
De Oude Acht bestond uit H. van ’t Sant, H. de Bij, G. Albers, J. Jansen, K. Lutz, J. van Heelsbergen, W. Bekker, W Grootenhuis en stuurman J. Kalkman.

De Oude Acht van het Rotterdamse Nautilus, die ter gelegenheid van de roei-wedstrijden van de “Koninklijke” op 24 en 25 juni het olympisch kampioenschap won. Daaronder is de Nautilus-vier weergegeven, welke bij diezelfde wedstrijden het nummer Oude Vier won. Links van deze foto J. van der Kop, winnaar van het Olympisch Kampioenschap Kleiduiven schieten, zondag 27 augustus te Haarlem gehouden. Rechts publiceren wij het konterfeitsel van Mevr. Van Tienhoven – Wilson, die zondag 20 augustus op de Kennemer Golfclub in het olympisch golfkampioenschap voor dames zegevierde. | Revue der Sporten, 6 september 1916 | Bron delpher.nl

Vergeten

Met deze overwinningen mocht Nautilus zich tweemaal Olympisch kampioen noemen. Althans volgens het officiële programma van de Nationale Olympische Spelen 1916. Maar noch in de annalen van het IOC, noch in die van het NOC worden deze olympische titels gememoreerd. Deze spelen staan dan ook te boek als de Vergeten Olympische Spelen.


Toch ook Nereus

Op pagina 48 van het Officieel programma is te lezen dat de tweeriemsscullingboten, oftewel skiffs, gestreden hebben tijdens de Holland Beker op 17 september. Winnaar was Nereus-roeier Duco Osinga.

Blader door het officiële programma, met op pagina 11 het verslag van 24 en 25 juni:

Bron: delpher.nl

Duco Osinga na zijn overwinning bij de Holland Beker, en dus ‘nationaal olympisch kampioen’ | Uit Revue der Sporten, 20 september 1916 | Bron delpher.nl

Affiche ontworpen door Willy Sluiter