Wilhelmine


Expo 1889 Parijs

Frans Peltenburg, architect, houthandelaar, en een van de oprichters van de Het Spaarne in Haarlem, was met zijn verloofde Wilhelmine Seijp op de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Zij maakten daar de introductie en de opening van de Eiffeltoren mee, en hij kocht daar deze toen hypermoderne skiff als verlovingsgeschenk voor zijn Wilhelmine.


Rolbank en outriggers

De dollen staan niet op de boorden, zoals bij scheehouten wherry’s, maar op outriggers, zodat de boot slanker (90cm) en daarmee sneller was dan de bredere scheehouten roeiboten. Ook had deze boot al een rolbankje. Dit type werd toen een skiff genoemd. Nu noemt men deze boot meestal een wherry, maar dat is niet juist, want daar is deze boot te slank voor. De boot biedt plaats aan 2 à 3 personen, een roeier, iemand in de stuurstoel en iemand tussen hen in. De boot heeft ook een mast met een zeil, emmertuig.Restauratie

Eind jaren 1980 heeft kleinzoon Herman Peltenburg de boot gerestaureerd en sindsdien goed onderhouden. Bovendien maakte zijn vrouw Willemijn een nieuw zeil. Zijn kinderen namen de laatste 15 jaar de zorg en het onderhoud met liefde over. Herman en Willemijn maakten er meerdaagse tochten mee, en nam ook deel aan de Vogalonga in Venetië. Hij bond de “Wilhelmine”op het dak van zijn auto en reisde en roeide met zijn vrouw Willemijn door heel  Europa.


Achterkleindochter

Eveline van der Pas, achterkleindochter van de man die de boot in Parijs kocht, en haar man Dennis Dooren zijn nu de eigenaar van Wilhelmine en willen er nog lang in blijven varen.

Eveline van der Pas en Dennis Dooren tijdens festiviteiten 100 jaar Wetterwille, 19 september 2019

Betachterkleindochter

Tijdens een stukje zeilen in juni 2020 bij (te) harde wind brak de mast. Betachterkleindochter Paula Dooren heeft uit de stam van een Douglas-spar een nieuwe gemaakt, rechts een serie foto’s daarvan.

Gebroken mast…

Wat

  • Single outrigged zeilskiff
  • Bouwer Dossunet
  • Bouwjaar 1889
  • Rolbank

previous arrow
next arrow
Slider
Rolbankje, outriggers

Tekst en foto’s: Eveline van der Pas en Dennis Dooren


Een nieuwe mast

previous arrow
next arrow
Slider

Foto’s Paula Dooren