1948 Olympische Spelen Londen


Austerity Olympics

De Spelen van 1948 in Londen zouden de geschiedenis ingaan als de Spelen van de Schaarste – Austerity Olympics -, niet zo gek na een allesverwoestende oorlog. Voor de wedstrijden werd gebruikgemaakt van bestaande sportaccommodaties en de atleten werden ondergebracht in hostels, scholen en militaire kampementen. Alle eten was nog op de bon, maar gelukkig was er voor de atleten, evenals voor mijnwerkers en havenarbeiders, een uitgebreid rantsoen beschikbaar: 5000 kilocalorieën per dag in plaats van de normale portie van 2600. Dan nog moesten de atleten hun handen over het bord leggen om te voorkomen dat de buurman het afpakte.


Fanny, Bert, Dickie, Henley

Voor Nederland waren het de spelen van Fanny Blankers-Koen, die viermaal goud won. Wat betreft het roeien waren het vooral de Britse roeiers Bert Bushnell en Dickie Burnell die de show stalen. Dit tweetal werd vijf weken voor de spelen aangewezen voor de dubbeltwee en behaalde goud. In 2012 heeft de BBC een film over hen gemaakt, Bert and Dickie, Going for Gold. De roeiwedstrijden vonden plaats op de Thames in Henley-on-Thames, vanwege de breedte van het water steeds met twee of drie ploegen tegelijk.


2x en 4-

De Nederlandse roei-afvaardiging bestond uit slechts twee nummers: de ongestuurde vier van DDS en de dubbeltwee van Willem III.

Hier zijn de dubbeltwee en andere olympische sporters aan het trainen voor de spelen:

Weekjournaal van Polygoon Hollands Nieuws van 1 juli 1948 | Bron openbeelden.nl

Dubbeltwee van Willem III

De Willem III-roeiers Henk van der Meer en Tom Neumeier behaalden in de eerste heat de tweede plaats en kwamen in de herkansing onder andere uit tegen Bert en Dickie. Weer werden Van der Meer en Neumeier tweede, wat uitschakeling betekende. Wellicht was er iets meer succes verwacht, want de van origine skiffeur Neumeier was een nationale toproeier. Hij won negenmaal achtereen de Holland Beker. Neumeier en Van der Meer waren in 1947 Europees kampioen geworden.


Vierzonder van DDS

Hein van Suylekom roeide in de DDS-vierzonder. Hij was al in 1928 op 24-jarige leeftijd uitgekomen op de Spelen van Amsterdam. Zijn toenmalige teamgenoot Carel van Wankum trad nu op als coach.
De andere drie DDS-roeiers waren Sietze Haarsma, Han Dekker en Han van den Berg. Het viertal bereikte de halve finale, maar was er niet tevreden over. Haarsma:

“In mijn ogen deugde de baan niet voor de Spelen. Om met zijn drieën de finales te kunnen roeien verlegden ze de baan een stukje. Drie ploegen kon trouwens maar net. Onze tijd tegen Italië van 7.20 was veel beter dan die van Amerika in de derde halve finale: 7.42. Triest was ook dat wij maar twee wedstrijden roeiden.”

Bron: Roeien, bondsblad van de KNRB, 2012
Van de DDS-ploeg hebben we vooralsnog geen beeldmateriaal gevonden.

De Verenigde Staten behaalde uiteindelijk brons. De Italianen, een fabrieksploeg van Moto Guzzi met vier zware mannen uit Varese, werden Olympisch kampioen.

In training

Neumeier en Van der Meer trainen een maand voor de Spelen op de Bosbaan.

Stills uit de Polygoonfilm elders op deze pagina.