De Maas in Henley, 1921


‘Frisch aan de finish’

Het was een  trotse ploeg, de acht van van De Maas, die na een succesvol seizoen in Nederland in 1921 werd uitgezonden naar Henley. The Daily Telegraph schreef over hun stijl:

‘De Hollanders roeien met een buitengewone machinale gelijkmatigheid en een zonderling rukken met de handen bij de finish waardoor een geratel ontstaat, dat op verre afstand te horen is.’

De ploeg legde het dan ook in de eerste ronde af tegen Leander. De krant vervolgt: ‘De Maas-ploeg kwam geheel frisch aan de finish’.


Twee broers

De ploeg bestond uit zeer ervaren roeiers die hun sporen hadden verdiend bij studentenverenigingen. Onder hen de broers Johan en Willem van der Vegte die voor Laga de Varsity hadden gewonnen.
Johan roeide in de acht op de Spelen van Antwerpen in 1920 en veroverde twee zilveren en een bronzen medaille op de Europese Kampioenschappen van 1921, 1924 en 1925. Hij overleed op 13 maart 1945 in een Japans interneringskamp op Noord-Sumatra.
Zijn broer Willem was bestuurlijk actief binnen de roeiwereld als lid van het bestuur van de roeibond en de studentenroeibond. In 1933 werd hij lid van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) en bekleedde in de oorlog enkele hoge ambtelijke posities. Hij werd na de oorlog veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor zijn hulp aan de vijand.Op de foto, staand: Willem van der Vegte (coach), R.V. Laming, J.M. Kolff, G.A. Abendanon, Johan van der Vegte
Midden: Bernard te Hennepe
Zittend: W.C.C. Gischler, W.A. Loeff, W.H. Hudig. Vooraan stuurman E.A. van Es
Foto: Collectie G.A. Abendanon
Tekst: Johan ten Berg