Van de Spelen die wel en niet doorgingen
‘2020’ in 2021 – Tokyo
De Spelen gaan door, benadrukken de Japanse regering en het IOC voortdurend. De bevolking mort, corona raast voort. Het is spannend. De Sea Forest Waterway is er klaar voor. In het juninummer van Roei! een verhaal over de roeibaan.
1940 – Tokyo
Ze waren in Tokyo nog niet klaar voor de Spelen van 1940, want drie jaar voor die geplande spelen raakte Japan in oorlog met China, een oorlog die tot 1945 zou duren. In 1964 gingen de Spelen in Tokyo wel door.
1940 – Helsinki
In allerijl werden de Spelen van 1940 naar Helsinki verplaatst. In september 1939 annuleerde het IOC die Spelen – de Tweede Wereldoorlog was een feit. Bovendien verklaarde op 30 november de Sovjet-Unie aan Finland de oorlog.
In 1952 kreeg Helsinki toch zijn Spelen, met onder meer Jan Op den Velde, die op roei.nu zijn herinneringen aan zijn roeicarrière deelt.
1916 – Berlijn
De Olympische Spelen van 1916 zouden in Berlijn zijn. De Duitsers hadden in 1913 al met veel bombarie in Berlijn een stadion in gebruik genomen, maar de Spelen gingen niet door. De Eerste Wereldoorlog duurde voort.
Berlijn kreeg twintig jaar later een tweede kans, met weer een nieuw stadion.
1916 – Amsterdam – Nautilus en Nereus ‘Olympisch kampioen’
De echte Spelen van 1916 gingen dus niet door. Het in 1912 opgerichte Nederlands Olympisch Comité organiseerde daarom de Nationale Olympische Spelen. Doel was promotie voor de sport. Ze begonnen op 31 augustus 1916.
Niet alle wedstrijden konden binnen een kleine week en in het Amsterdamse stadion gehouden worden. Daarom merkten de organisatoren andere sportevenementen aan als behorende tot de Olympische Spelen.
Zo werd de ‘Koninklijke’ die op 24 en 25 juni op de Amstel gevaren was, als olympisch betiteld. Deze tweekilometerrace kende twee nummers, Oude Vier en Oude Acht. In beide nummers versloeg het Rotterdamse Nautilus de ploegen van Nereus Amsterdam.
De Holland Beker op 17 september telde mee als Olympische skiffwedstrijd. Die won Duco Osinga, van Nereus.