Koninklijke Nederlandsche Yachtclub (1846-1880)
Eerste aanzet
Tijdens het diner op 30 maart 1841 had prins Hendrik zijn tafelgenoot en gastheer Quirijn Ver Huell ingefluisterd dat het hem een goed idee leek in Nederland en roei- en zeilclub op te richten. Die club zou het doel moeten hebben jongelui klaar te stomen tot volwaardige zeelui en scheepsbouwers. Er gebeurde vervolgens niets, dus pakte prins Hendrik eind 1845 de draad weer op. Hij nodigde de eresloeproeiers van 30 maart 1841 uit om de kern te vormen van de club.
Opgericht
Op 13 december 1845 meldt de NRC dat door de persoonlijke bemoeiingen van prins Hendrik zich in Rotterdam een roei- en zeilgezelschap zal vestigen.
Doel:
De nationale sympathie voor alles wat tot het zeewezen betrekking heeft, te verhogen en aan te moedigen.
Op 5 januari 1846 is de oprichting van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub een feit.

Wedstrijden
De club wilde haar doel bereiken door de organisatie van wedstrijden. De eerste roeiwedstrijden waren op 10 juni van het oprichtingsjaar in Rotterdam en op 10 september in Amsterdam.


Prijspenning van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub | Bron: Museum Rotterdam
Nationaal?
Prins Hendrik wilde graag dat de club nationaal zou zijn. Maar al snel ontstond er gekrakeel tussen de Rotterdammers en Amsterdammers. Veel Amsterdammers verlieten de club in 1847 en richtten in hun eigen stad de Nederlandsche Zeil- en Roeivereniging op.
Eigen gebouw
De club liet in 1851 op de Willemskade bij de Veerhaven een eigen pand bouwen. Dat werd ondanks de ruime geldelijke steun van prins Hendrik op termijn een financieel blok aan het been.
Bron afbeeldingen: Rijksmuseum
Architect was Abraham Nicolaas Godefroy (1822-1899). Hij won de uitgeschreven wedstrijd. Het was voor hem de eerste bouwopdracht.


Het einde
De financiƫle nood werd groot, prins Hendrik sprong telkens bij. Het gebouw werd op 15 februari 1874 grotendeels opengesteld voor het publiek als Maritiem Museum Prins Hendrik.
De naamgever overleed in 1879.
De vereniging werd op 5 mei 1880 opgeheven. De gemeente kocht het gebouw, het Maritiem Museum Prins Hendrik mocht er kosteloos gebruik van maken.
De in 1851 opgerichte Roei- en Zeilvereniging De Maas nam al het materiaal van de Yachtclub over.

Eerste bestuursleden
- Prins Hendrik, voorzitter voor het leven
- P.H. Tromp vice-voorzitter
- Q.M.R. Ver Huell
- J. Hudig
- J.R. Eck
- J.J. van Overzee
- J. van Hoboken
- Joost van Vollenhoven
- A. Huidekoper







